HABER MERKEZİ - ALİ ÖLMEZ / Cumhuriyet Halk Partisi, 6 Nisan 2025’te Ankara’da 21. Olağanüstü Kurultayı’nı gerçekleştirecek. Kurultayda mevcut Genel Başkan Özgür Özel yeniden aday olurken, karşısına Ümit Uysal ve Berhan Şimşek çıktı. Ancak esas rekabetin, 60 kişilik Parti Meclisi (PM) seçimlerinde yaşanması bekleniyor. Özel’in anahtar listesiyle parti içi muhalefetin oluşturduğu Denge ve Dayanışma Listesi yarışacak. PM seçimi çarşaf liste yöntemiyle yapılacak. Kurultayın ardından “İmamoğlu’na Özgürlük” mitingi düzenlenecek. Süreç, CHP’nin iç dengelerini ve gelecekteki siyasal yönünü belirleyecek
İrade Milletindir: CHP 21. Olağanüstü Kurultayı Başlıyor
Kurultayın Divan Başkanlığı için Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun önerilmesi bekleniyor.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 21. Olağanüstü Kurultayı, saat 10.00'da 6 Nisan 2025 Cumartesi günü Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenleniyor. “İrade Milletindir” sloganıyla yapılacak kurultay, sadece genel başkanlık yarışıyla değil, partinin karar organı olan Parti Meclisi (PM) seçimiyle de dikkat çekiyor.
Özgür Özel'den Kurultay Mesajı: "Atatürk'ün partisine kayyum atamak istiyorlar"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultay kararını 21 Mart 2025'te kamuoyuna duyurdu.
"Bu kurultay, Atatürk'ün partisine kayyum atanması riskini ortadan kaldırmak için alınmış demokratik bir karardır. CHP'yi dış müdahalelere karşı korumak için 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyoruz. Çünkü irade millettir, irade örgüttür."
Ayrıca, Özel eski genel başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu da kurultaya davet etti.
Genel Başkanlık Yarışında Özgür Özel Önde, Ama Rakipsiz Değil
Özgür Özel yeniden genel başkanlığa aday. Ancak bu kez karşısına iki isim çıktı: Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve 22. Dönem İstanbul Milletvekili, oyuncu kimliğiyle de tanınan Berhan Şimşek.
"Birleşe birleşe kazanacağız. Ekrem İmamoğlu'nu esaretten kurtarmak için bu göreve talibim" diyen Ümit Uysal, Özgür Özel'in siyasetine alternatif söylem geliştiriyor.
Berhan Şimşek ise "CHP, normalleşerek değil direnerek yol alır. Bu nedenle genel başkanlık yarışındayım" diyerek sert muhalefet çizgisinin savunucusu oldu.
Esas Mücadele Parti Meclisi Seçiminde
Kurultayda esas mücadelenin 60 kişilik Parti Meclisi (PM) için yaşanması bekleniyor. Seçim, çarşaf liste yöntemiyle yapılacak. Delegeler kendi tercihlerini kullanarak, en çok oyu alan 60 kişi PM'ye girecek.
Özgür Özel’in henüz netleşmeyen anahtar listesinde mevcut PM üyelerinin çoğunluğuyla devam etmesi bekleniyor. Listeye girmesi beklenen bazı isimler şöyle:
-
Aylin Nazlıaka
-
Gökçe Gökçen
-
Fethi Açıkel
-
İlhan Uzgel
-
Gülşah Deniz Atalar
Parti içi muhalefet ise “Denge ve Dayanışma Listesi” ile öne çıkıyor. Oğuz Kaan Salıcı liderliğinde oluşan listede en dikkat çeken isim ise Tunç Soyer. Listede yer alan diğer isimlerden bazıları:
-
Ali Öztunç (Kahramanmaraş Milletvekili)
-
Deniz Demir (Ankara Milletvekili)
-
Oğuz Kaan Salıcı (İstanbul Milletvekili)
-
Hüseyin Can Güner (Gençlik Kolları kökenli siyasetçi)
-
Cemal Canpolat (Eski İstanbul İl Başkanı)
Ekrem İmamoğlu'dan Çarşaf Liste Mesajı
CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun kurultayda çarşaf liste yönteminin uygulanmasını özellikle vurguladığını aktardı:
"Ekrem Başkan bu konunun altını çizdi. Kendini dışarıda gören herkesin listede yer bulmasını istiyor."
Kurultay Sonrası "İmamoğlu’na Özgürlük" Mitingi
Kurultayın ardından aynı gün saat 16.00’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde “İmamoğlu’na Özgürlük” başlıklı bir miting düzenlenecek. CHP’liler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargı sürecine ve siyasi baskılara karşı tepkilerini bu mitingle gösterecek. Kurultayın hemen sonrasına denk gelen miting, hem parti içi birlik mesajı taşıyor hem de kamuoyuna güçlü bir dayanışma çağrısı olarak okunuyor. Mitingin, CHP'nin yerel seçim başarısını sahiplenme ve demokratik hak arayışını sahaya taşıma aracı olması bekleniyor.
Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve tutuklanma sürecinde Saraçhane'de düzenlenen miting havasında geçen etkinlikler, CHP'nin geçen hafta yapılan ve 2 milyon civarı kişinin katıldığı söylenen Maltepe mitinginin ardından düzenlenecek bu mitingin de kalabalık olması bekleniyor.
Genel Başkanlık İçin 3 Aday
Özgür Özel Kimdir?
1974 yılında Manisa'da doğan Özgür Özel, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Mesleki kariyerine serbest eczacı olarak başlayan Özel, Manisa Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği’nde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2011 yılında CHP'den Manisa Milletvekili seçilerek TBMM'ye girmiştir. 2015’te CHP Grup Başkanvekili olan Özel, Kasım 2023’te yapılan kurultayda CHP Genel Başkanlığına seçilmiştir. Parti içi demokrasi, gençleşme ve ittifak politikalarına vurgu yapan Özel, 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin büyükşehirlerdeki başarısında etkili olmuştur. Evli ve bir çocuk babasıdır.
Ümit Uysal Kimdir?
Ümit Uysal, 1970 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun olduktan sonra Antalya'da avukatlık yapmaya başladı. 1992'de yeniden açılan Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) katılarak kurucu il meclisinde görev aldı; il yönetim kurulu üyeliği ve gençlik kolları başkanlığı yaptı. 2001'de 31 yaşında CHP Antalya İl Başkanı seçildi. 2014'te Muratpaşa Belediye Başkanı oldu ve 2019 ile 2024 seçimlerinde bu görevini sürdürdü. Evli ve iki çocuk babası olan Uysal, "Lavinya'nın Aşkla İmtihanı" adlı bir öykü kitabı yayımladı
Berhan Şimşek Kimdir?
Berhan Şimşek, 15 Mayıs 1958'de Bayburt'ta doğdu. İlköğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, İstanbul'da Abdülhakhamit Akşam Ortaokulu ve Vefa Akşam Lisesi'nde eğitim gördü. 2011'de Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu; 2014'te Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kamu hukuku alanında yüksek lisans yaptı. 1978'de sinema kariyerine başlayan Şimşek, "Hoşçakal Yarın", "Uzlaşma" ve "Işıklar Sönmesin" gibi filmlerde rol aldı. 1994'te Ankara Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. 1999'da CHP Parti Meclisi Üyesi seçildi; 2002-2007 arasında İstanbul Milletvekilliği ve 2010-2011'de CHP İstanbul İl Başkanlığı yaptı. Şimşek, bir çocuk babasıdır
Kurultay Sonrası Üç Senaryo
-
Anahtar Liste Ezici Üstünlükle Kazanır
Kurultay sonrası Parti Meclisi’nin büyük bölümü, örneğin 55 ve üzeri isim Özgür Özel’in anahtar listesinden seçilirse, bu tablo genel başkanın partideki mutlak hâkimiyetini teyit eder. Çarşaf liste olmasına rağmen listenin büyük ölçüde delinmemesi, Özel’in kurultaydan güven tazeleyerek çıkmasını sağlar. Bu senaryoda muhalefetin etkisi sınırlı kalır ve değişim hareketi liderliğini daha da güçlendirir. -
Denge ve Dayanışma Listesi 6-10 KİŞİ İle PM’ye Girer
Eğer muhalefet listesi 6 ila 10 arası ismi PM’ye sokarsa bu, dengeli ama uyarı niteliği taşıyan bir sonuç olur. Özgür Özel, liderliğini korur fakat muhalefetin tamamen susturulamayacağını görmüş olur. Çarşaf liste yöntemi sayesinde muhalif isimlerin seçilmesi, demokratik işleyiş açısından da olumlu yorumlanır. Bu senaryo, parti içi eleştirilerin varlığını gösterirken kurultaydan yapıcı bir sonuçla çıkıldığını da işaret eder. -
Muhalefet 15+ İsimle PM’ye Girer
Eğer Denge ve Dayanışma Listesi’nden 15 veya daha fazla isim Parti Meclisi’ne girerse, bu durum ciddi bir siyasi mesaj anlamı taşır. Bu tablo, parti içi muhalefetin güçlü bir şekilde örgütlendiğini ve delegelerin önemli bir bölümünden destek aldığını gösterir. Özgür Özel için bu sonuç, liderliğini yeniden gözden geçirmesi ve muhalefeti dikkate alarak yeni dengeler kurması gerektiğini işaret eder. Parti içi rekabetin yükseldiği ve değişim arayışının sürdüğü mesajı verilir.