HABER MERKEZİ - ALİ ÖLMEZ / Türkiye, 2023 yılında ABD ile yaptığı dış ticarette 121 milyon dolarlık fazla verdi. TÜİK verilerine göre Türkiye, 97 fasıldan 65’inde dış ticaret fazlası elde etti. Halı, kıymetli taş ve silah ihracatı öne çıkarken; demir-çelik, organik kimyasallar ve eczacılık ürünlerinde dış ticaret açığı verildi. Hedef, 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.

ABD ile dış ticarette 65 fasılda fazla verildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleri yeniden gündeme getirmesi, Türkiye'nin bu ülkeyle dış ticaretini bir kez daha mercek altına aldı. Son açıklanan TÜİK ve ITC verileri, Türkiye’nin ABD ile ticaretinde dikkat çekici bir yapıya ulaştığını ortaya koydu.

Türkiye'nin ihracatı 16,4 milyar dolara ulaştı

Türkiye, 2023 yılında ABD’ye 16,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracat kalemlerinde makineler, kıymetli taşlar, otomotiv, halılar, elektrikli cihazlar gibi yüksek katma değerli ürünler öne çıktı.

Ekonomi uzmanları tarafından yapılan açıklamada “İhracatta ürün çeşitliliğinin artması, ABD pazarında kalıcı bir yer edinmemize katkı sağladı” değerlendirmesi yapıldı.

ABD’den yapılan ithalat ise 16,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalatta başı mineral yakıtlar, demir-çelik, organik kimyasallar ve plastik ürünler çekti.

Ticaret hedefi 100 milyar dolar

Türkiye ve ABD’nin uzun süredir ortak hedefi olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için atılan adımlar meyvelerini vermeye başladı. Türkiye, 2023 yılı itibarıyla ABD ile yaptığı ticarette 121 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Bu, Türkiye’nin son 5 yılda 3 kez dış ticaret fazlası verdiği anlamına geliyor.

Halılarda 820 milyon dolarlık ihracat fazlası

Türkiye’nin ABD ile ticaretinde 2023 yılında 65 fasılda dış ticaret fazlası, 32 fasılda ise açık verildi. En fazla dış ticaret fazlası verilen fasıl, 820 milyon dolar ile halı ve diğer zemin kaplamaları oldu.

Bunu 811 milyon dolarla kıymetli taş ve metaller, 675 milyon dolarla silahlar ve mühimmat izledi. Sektör temsilcileri tarafından “Halı ve kuyumculuk sektörlerinin ABD pazarında güçlenmesi, ihracat dengesine olumlu yansıdı” yorumları yapıldı.

En fazla açık demir-çelikte

En fazla dış ticaret açığı ise 1,8 milyar dolar ile demir ve çelik faslında yaşandı. Bu kalemi 1,1 milyar dolarla organik kimyasal ürünler, 1 milyar dolarla eczacılık ürünleri takip etti.

Bu tabloya rağmen dış ticaret dengesi büyük ölçüde korunurken, ABD ile ticarette pozitif ivme devam ediyor.

Dış ticaret açığı Şubat’ta yüzde 14,8 Dış ticaret açığı Şubat’ta yüzde 14,8

Trump’ın tarifeleri Türkiye’ye düşük uygulanacak

ABD Başkanı Trump'ın yeni gümrük tarifelerine dair kararnamesi kapsamında, Türkiye için en düşük tarife oranı olan yüzde 10’un uygulanması planlanıyor. Avrupa Birliği için bu oran yüzde 20’ye çıkarken, Türkiye’nin avantajlı konumda kalması bekleniyor. Bu durum ekonomistler tarafından "Yüzde 10 tarife oranı, Türkiye'nin ABD ile ticaretteki rekabetçiliğini koruyacak” şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi