Doğal taş sektörünün en büyük buluşması olarak kabul edilen Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 30. kez Fuar İzmir’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek fuar, sektörel iş birliklerinin yanı sıra genç tasarımcıları sektöre kazandıracak önemli bir etkinliğe de ev sahipliği yapıyor: 7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması.

Genç Yeteneklere Üretim Fırsatı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen yarışmaya, bu yıl "mobilya" temasıyla 12 ülkeden ve Türkiye'deki birçok üniversiteden toplam 892 başvuru yapıldı. Jürinin değerlendirmesi sonucu seçilen 25 tasarım, sektörün öncü firmaları tarafından üretilecek. Yarışmanın mottosu ise dikkat çekici: "Değişik oldu, çok da güzel oldu."

“Ürünlerimizi Gerçekte Görmek Heyecan Verici”

Yarışmaya katılan Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Sudenaz Rabia Yılmaz, kitaplık tasarımıyla fark yarattı. “Tasarımımızın sadece paftada kalmayıp üretime geçmesi bizim için büyük bir motivasyon” diyen Yılmaz, yarışmanın öğrencilere verdiği katkının altını çizdi.

Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencileri Duygu Ceren Köşüş ve Bahar Özcan da finalistler arasında yer aldı. Tasarımlarının Marble İzmir Fuarı’nda sergilenecek olmasının kendileri için büyük bir heyecan ve motivasyon kaynağı olduğunu ifade ettiler.

Gazi Üniversitesi öğrencisi Sıla Çelik ise yarışmaya iki farklı ürünle katıldı. Tasarım sürecinin kendisi kadar üretim aşamasının da heyecan verici olduğunu vurgulayan Çelik, “Farklı iş alanlarına açılmak istiyorum, bu yarışma benim için büyük bir fırsat” dedi.

Altın Zirvede: 10 Bin TL 1 Ayda 11.236 TL’ye Ulaştı Altın Zirvede: 10 Bin TL 1 Ayda 11.236 TL’ye Ulaştı

66 Üniversite, 17 Üretici Firma

Uluslararası düzeyde yankı uyandıran yarışmaya, bu yıl 12 ülkeden 66 üniversitenin öğrencileri katıldı. Finale kalan 25 proje; Alimoğlu Afyon, Başaranlar, Çizgi Mermer, Goldmer, Golder, Gürmas, İz Granit, Kar Maden, Marble Shop, Sirmersan ve daha birçok sektör temsilcisi tarafından üretilecek.

600 Bin TL Ödül ve Ek Destekler

Toplamda 600 bin TL ödülün dağıtılacağı yarışmada, tasarım tescili, yurt dışı fuar katılımı, staj olanakları ve 3D yazıcı gibi özel destekler de genç tasarımcılara sunulacak. Yarışmanın kazananları, 9 Nisan’da yapılacak ödül töreninden 20 dakika önce açıklanacak.

Seçkin Jüri Kadrosu

Yarışmanın jürisinde Türkiye’den ve yurt dışından akademisyenler, tasarımcılar ve sektör profesyonelleri yer alıyor. Jüri üyeleri arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. A. Can Özcan, Endüstriyel Tasarımcı Adnan Serbest, Mimar Atilla Kuzu, Polonya’dan Prof. Dr. Michal Stefanowski ve İtalya’dan Prof. Dr. Marinella Ferrara gibi alanında uzman birçok isim bulunuyor.

Kaynak: İHA