HABER MERKEZİ- ÇANAKKALE (İHA) / Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat, Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 110’uncu yıl dönümünde Anzak askerlerinin bölgedeki tarihsel önemine dikkat çekti. Barış Borlat, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin önce Mısır’da eğitim aldığını ve burada “Anzak” (Australian and New Zealand Army Corps) isminin ilk kez kullanıldığını aktardı. Borlat, "İngiltere’nin dominyonlardan getirdiği askerler, savaşın nerede yapılacağını ve kimle savaşacaklarını bilmeden geldiler. 25 Nisan sabahı saat 04.00 sularında Arıburnu’na çıkarma yaptılar,” dedi.
Kimlik Arayışı Çanakkale’de Şekillendi
ÇOMÜ Başkanı Borlat, Anzak askerlerinin, savaşın ilk gününden itibaren Arıburnu başta olmak üzere Seddülbahir gibi cephelerde görev yaptığını belirten Borlat, bu süreçte coğrafyaya kendilerince isimler vererek bölgedeki varlıklarını içselleştirdiklerini söyledi.
“Bu savaş, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin uluslaşma süreçlerinde dönüm noktası oldu. Çanakkale’de bir ulus olma bilinci kazandılar,” diye konuştu. Çanakkale Muharebeleri’nin ardından Türkiye-Avustralya ilişkilerinin gelişmesinde büyük rol oynadığını ifade eden Borlat, Anzakların 1918-1922 yılları arasında Arıburnu’na mezarlıklar ve anıtlar inşa ettiğini vurguladı.
Borlat, “Anzaklar, 1915’te başlayan bu tarihi bağlarını günümüzde de sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyeti’nden alınan izinlerle anma törenleri düzenliyorlar. 25 Nisan sabahı Anzak Koyu’nda şafak töreni düzenleniyor,” ifadelerini kullandı.
Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Torunlar Katılıyor
Öte yandan Anzak Günü anmaları kapsamında bu yıl da Lone Pine’daki Avustralya Anıtı ve Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtı’nda törenler yapılacak. Savaşta görev yapan Anzak askerlerinin torunları da törenlere katılarak dedelerinin anısını yaşatacak.