HABER MERKEZİ - ALİ ÖLMEZ / Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözlerini sık ovuşturan bireylerin keratokonus hastalığı riski taşıdığını vurguladı. Erken dönemde teşhisi güç olan bu hastalık, zamanla ciddi görme kaybına yol açabiliyor. Çapraz bağlama (cross-linking) tedavisi ile hastalığın ilerleyişi durdurulabiliyor. Uzmanlar, alerjik yapıya sahip kişilere gözlerini ovuşturmaktan kaçınmalarını ve düzenli göz muayenesi yaptırmalarını öneriyor.

Keratokonus Gençlik Hastalığıdır

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, keratokonus hastalığı konusunda uyarılarda bulundu. Gözlerini çok ovuşturan kişilerin görme bozukluğuna neden olan keratokonus hastalığı açısından risk grubunda bulunduğunu açıklayarak; "Keratokonus, gözün en ön tabakası olan korneanın zamanla incelerek öne doğru sivrilmesiyle karakterize bir hastalıktır. Genç yaşlarda başlayan bu hastalık, görme bozukluklarına ve ilerleyici görme kaybına yol açabilir. Keratokonus bir gençlik hastalığıdır ve özellikle 15-25 yaş arasında sık görülür dedi."

Belirtiler Erken Dönemde Farkedilmeyebilir

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, belirtiler hakkında bilgi vererek "Keratokonus hastaları genellikle bulanık görme, ışık hassasiyeti, sık sık gözlük numarasının değişmesi gibi şikayetlerle doktora başvurur. Hastalığın erken evrelerinde şikayetler hafif olabilir ve gözlük ya da yumuşak lenslerle düzelme sağlanabilir. Belirtiler ilerledikçe, görme ciddi şekilde bozulur ve özel sert lenslere ihtiyaç duyulabilir" diye konuştu. 

Erken Teşhis Hayati Önem Taşır

Asena, erken teşhisin hayati önem taşıdğını vurgulayarak "Keratokonusun erken teşhisi, hastalığın ilerlemesini durdurmak için çok önemlidir. Özellikle çocukluk çağında alerjik yapıya sahip bireylerin düzenli göz kontrollerinden geçmesi tavsiye edilir. Erken tanı konulan hastalarda çapraz bağlama tedavisiyle hastalığın ilerleyişi büyük ölçüde durdurulabiliyor" şeklinde konuştu.

Çapraz Bağlama ile Hastalığın Önüne Geçilebilir

Başhekim, çapraz bağlama tedavisi hakkında bilgi vererek "Çapraz bağlama tedavisinde kornea, özel bir damla ve ultraviyole ışık kullanılarak güçlendirilir. Bu yöntem sayesinde korneadaki incelme ve sivrilme süreci durdurulabilir. Tedavinin başarısı yüzde 90'ların üzerindedir, ancak hastalığın ileri evrelerinde etkinliği azalır" dedi.

İleri Vakalar İçin Farklı Seçenekler Mevcut

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, ileri vakalar için farklı seçenekler olduğunu belirterek "İleri vakalarda korneal halka implantları ya da kornea nakli (keratoplasti) gibi cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Lens kullanamayan hastalar için özel hibrit lensler de etkili çözümler sunmaktadır. Lensle görme düzeyi artırılamayan hastalar için cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir" diye konuştu.

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena: "Göz Sağlığınızı Korumayı İhmal Etmeyin

Bilgehan Sezgin Asena sözlerini şöyle tamamladı; 

"Göz sağlığını korumak için "gözleri ovuşturma alışkanlığından kaçınmak, göz hijyenine dikkat etmek ve düzenli göz kontrolleri yaptırmak keratokonus gibi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Sağlıklı bir görüş için yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırılması önerilmektedir."

Bayramda Kilo Almamak İçin 7 Öneri Bayramda Kilo Almamak İçin 7 Öneri

Editör: Elif Aydede Ölmez